Skip to main content

Centrum för AMP får fortsatt förtroende på Forumtorget i Uppsala

Forumtorget i Uppsala har drivits enligt AMP-modellen sedan 2021. Under onsdagen den 11 september beslutade kommunstyrelsen i Uppsala att förlänga samarbetet med ytterligare en tvåårsperiod till 31 december 2026. Platsen är aktiverad sex dagar i veckan, året runt och över 400 aktiviteter och evenemang har anordnats på platsen med syfte att skapa en trygg mötesplats för Uppsalaborna.

Förlängningen av avtalet tecknas mellan Uppsala kommun och Centrum för AMP för att fortsätta arbetet med Forumtorget och Uppsala City som levande, attraktiv, säker och trygg miljö. Centrum för AMP förlänger även avtal med fastighetsägare som engagerar sig i platsen och delar målbilden. Avtalsförlängningen reglerar, som tidigare, markupplåtelse, nyttjanderätt av platsen samt lokal AMP. Centrum för AMP får av kommunen rätt att förvalta och utveckla platsen.

”Vi är så glada för det fortsatta förtroendet. Många har glömt hur platsen var förut, nu har Forumtorget blivit en plats att återvända till. Med fler stammisar som känner ägarskap stärker vi platsens kollektiva förmåga. Vi ser hur långsiktigheten har gjort Forumtorget till en plats för möten mellan människor som kanske inte annars hade träffats,” säger Helena Olsson, VD för Centrum för AMP.

I regelbundna undersökningar får platsen höga siffror både när det gäller trygghet och attraktivitet. Den senaste undersökningen visade även på att nästan hälften av de tillfrågade någon gång har pratat med någon de inte känner på Forumtorget.

”Med två ytterligare år vill vi fortsätta göra fler samarbeten och hitta nya kreativa lösningar för att nå Uppsalaborna. Det fantastiska engagemang som väcktes när vi anordnade en konstmånad tillsammans med galleriet Zeitgeist och16 lokala konstnärer vill vi bygga vidare på,” säger Carlos Lopez, verksamhetsledare på Forumtorget. 

Nästa år inleds ett nytt samarbete med lokala Galleri Wildstyle – Sveriges enda konstgalleri med inriktning på urban konst.

”Genom uppseendeväckande konst som får ta plats i det offentliga rummet hoppas vi få fler människor att prata med varandra och skapa nya gemenskaper,” fortsätter Carlos Lopez.

I höstens program på Forumtorget återfinns de återkommande schack- och Zumbakvällarna, ett fullspäckat schema under Kulturnatten och samarbete med konstutställningen “Allt ljus på Uppsala” hela november. Temat för konstutställningen i år är “Du är skillnaden”, där besökarna kommer att spela en avgörande roll i att forma en bättre framtid.

Idén med AMP-modellen är att levandegöra platser för att skapa trygghet och minska brott. Offentliga platser ska vara för alla vilket AMPs platsorganisationer arbetar med genom gestaltning, aktiveringar, aktiviteter och evenemang.

Tack till Uppsala kommun, Atrium Ljungberg och Vasakronan som finansierar vårt arbete tillsammans med Länsförsäkringar i Uppsala.

Våra medlemmar

Grundare och medlemmar i Centrum för AMP är följande organisationer.

  • Nyhetsbrev

Denna uppgift är obligatorisk