Skip to main content

"Tryggheten har blivit mycket bättre."

Ökad trygghet och bättre sammanhållning tack vara Haninge entrés verksamhet vid Haninge station. Oron ökar när pilotprojektet är slut. Läs vår intervju med Christopher Pearson, verksamhetschef på Stadsmissionen i Handen som utöver försäljning av skänkta kläder och prylar arbetar med arbetsintegration.

Vad var er bild av platsen innan AMP-modellen etablerades?
Min bild var att det var ett väldigt slitet område. Det var bara en stor grusplan utanför butiken och så var det tunnel bort till torget. Fasaden på terminalbyggnaden såg ut som en container. Det var slitet, ganska ofräscht och såg rätt stökigt ut. Det var stökiga typer också som sprang i området. 

Vad har platsen för betydelse för er verksamhet?
Väldigt stor betydelse. Det är ju en central position, inte bara här i Handen utan även i Haninge kommun. För oss är positionen och platsen väldigt bra och viktig. 

Har ni sett en förändring på platsen i relation till attraktivitet, trygghet och meningsfulla aktiviteter?
För oss har det gjort en enormt stor skillnad. Det är ju natt och dag, tycker jag. Tryggheten går inte att snacka om att den har blivit mycket bättre. Det var en hel del stökiga typer här och det är det fortfarande. Men man upplever inte det på samma sätt eftersom det är öppnare och saker som händer ute på torget. För mig personligen har det skapat en trygghet. Jag tycker alltid att det känns kul att gå ut på torget för man vet att det händer något. Det är ju som en stor öppen mötesplats som har bidragit till en sammanhållning.  Det som ni har bidragit med,  Food trucks, cykelfix och barnaktiviteter är ju avgörande i det. Det känns som att alla som rör sig här är välkomna.  Vi har ju också bidragit i samarbete med er och andra här i området. 

Hur ser ni på framtiden för platsen?
Jag tycker inte att det känns tryggt att inte veta vad som kommer att hända. Min oro är att det kommer att bli attraktivt för typer som skapar en otrygg miljö. Om inte det finns någonting som binder ihop området eller som gör att folket känner sig trygga så växer det ju fram element som skapar en otrygghet. Det är min största oro. Jag skulle gärna vilja veta vad kommunen har för planer. 

Våra medlemmar

Grundare och medlemmar i Centrum för AMP är följande organisationer.

  • Nyhetsbrev

Denna uppgift är obligatorisk