Genom att arbeta på en plats dagligen under två år har vi haft möjlighet att studera hur platsen genomgått en förflyttning från att vara en kall och hård plats som folk skyndar förbi till att vara en levande plats där människor gärna stannar till. Vi tar med oss flera lärdomar från Haninge entré i vårt fortsatta arbete med platsaktivering med AMP-modellen.
Efter att ha testat AMP-modellen vid Haninge entré 2021-2023 kan vi konstatera att modellen fungerar väldigt bra i praktiken. Platsen har gjort en tydlig förskjutning i positiv riktning. Detta med hjälp av ett avtal som ger AMP-organisationen ett stort mandat och en budget som täcker två heltidsanställda som arbetar på platsen samt platsaktivering med installationer, aktiveringar, aktiviteter och evenemang.
Platsaktivering visar vägen och skapar gemenskap i ett stadsutvecklingsområde vid en kommunikationsnod
När platsen för Haninge entrés valdes ut fanns farhågor om hur en platsaktivering skulle fungera på en plats som är både en kommunikationsnod och ett utvecklingsområde. Efter piloten kan vi konstatera att med stora flödena och hög anonymitet kan platsaktivering enligt AMP-modellen bidra till att accelerera levandegörandet och gemenskapsbygget på en plats. På den här typen av plats göra att relativt små insatser kan få en stor effekt. Däremot tar det längre tid att etablera arbetet på en så pass ofärdig plats.
Att mäta effekt
Centrum för AMP jobbar evidensbaserat och har tillsammans med forskningsinstitutet RISE tagit fram en utvärderingsmodell, där en nollmätning görs innan verksamheten startar och därefter görs en uppföljningsmätning samt analys av utvecklingen efter ett år. Metoden för mätning har testats i praktiken vid Haninge entré och metoden har överlag fungerat mycket väl. Som en del av ett ständigt utvecklingsarbete kommer vi framöver testa möjligheten att mäta vistelsetid mer regelbundet samt utveckla metodiken för att mäta communitykänsla.
Tidsaspekten på platsutveckling
Hög närvaro och långsiktighet på en plats är viktig och därför är ett avtal längre än två år att föredra. Det blev särskilt tydligt eftersom Haninge entrés verksamhet bedrevs på en byggarbetsplats. Både fastighetsägare och Centrum för AMP hade sett att verksamheten gavs mer uthållighet vid Haninge entré. Det hade varit bra att stanna på platsen tills Riksbyggens första hus vid platsen stod klart. Då hade platsen i högre grad uppfattats som färdigbyggd. Det hade bott fler människor i området och platsen hade varit tillräckligt attraktiv för att bottenvåningarna skulle fått in ett verksamhetsutbud som kunde generera mer liv i området.
En bred förankring är viktig
För att dra full nytta av att Centrum för AMP som neutral fristående aktör som faciliterar platsaktiveringen, behöver verksamheten förankras både hos styrande politiker och opposition, samt hos chefer och tjänstemän i alla berörda förvaltningar. Då blir kommunikationsvägarna kortare och Centrum för AMPs flexibla och snabbfotade organisation kan utnyttja sin fulla potential.
Avtryck som består
Haninge entré accelererade platsens perception när det kommer till trygghet och attraktivitet men har också lämnat efter sig ett stort mosaikverk, med belysning som pryder muren vid stråket. Den kommer fortsatt lysa upp området och upprätthålla en del av attraktiviteten som Haninge entré byggt upp. Vi har även lämnat efter oss en växtvägg som skärmar av mot byggområdet samt en pergola som skapar ett rum i rummet på torget.